Waterrecyclage versus waterrecuperatie

Water zorgt ervoor dat het hart van elke carwash blijft kloppen. Dagelijks vloeien honderden liters door de borstels en sproeiers om voertuigen weer blinkend schoon te krijgen. Maar omdat water een kostbaar en schaars goed is, is het efficiënt omgaan met water een absolute must. Het gebruik van drinkwater maakt plaats voor het hergebruik van regenwater. Daarbij spelen waterrecuperatie en waterrecyclage een cruciale rol. Toch worden deze begrippen nog vaak door elkaar gehaald, terwijl ze niet hetzelfde betekenen. Maar wat is nu precies het verschil?

Waterrecuperatie

Waterrecuperatie is een slimme eerste stap naar waterbesparing in carwashes. Het houdt in dat regenwater opgevangen en gebruikt wordt zonder zuivering en geschikt is voor volledige wassing van de wagen inclusief het spoelen. Waterrecuperatie is essentieel, zodat het gebruik van kostbaar drinkwater kan beperkt worden. Wanneer het regenwater op is, schakelen we automatisch over naar stadswater.

Waterrecyclage

Waterrecyclage tilt waterbesparing naar een hoger niveau door gebruikt water niet alleen op te vangen, maar ook grondig te zuiveren voor hergebruik. Vanaf een verbruik van 1500 m3 stadswater is men wettelijk verplicht om aan waterrecyclage te doen. In een carwashinstallatie betekent dit dat water steeds opnieuw gefilterd en biologisch behandeld wordt, zodat het helder en schoon blijft voor een optimaal wasresultaat. In grotere organisaties waar wassen tot één van de kernactiviteiten behoort, is het aangeraden om de upgrade naar waterrecyclage te maken. Hierbij gaat men wassen met het regenwater, maar nadien gaan we dit water recycleren zodat er zelden of nooit moet overgeschakeld worden naar stadswater. Door waterrecycling toe te voegen aan uw carwash kan u zowel de waterkosten als de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Benieuwd naar de verschillende mogelijkheden?

Infographic van het de werking van het biologisch waterzuiveringssysteem.

Hoe werkt waterrecyclage?

Waterrecyclage gebeurt in drie eenvoudige fases om gebruikt water weer schoon te maken. In de eerste fase gaat het water via de afvoer naar de eerste bezinkput waar het grove(re) vuil naar de bodem zakt. Via een overloop gaat het naar de tweede bioput, waar de kleinere vuildeeltjes zich vasthechten aan speciale sponsjes in de biofase. Daar helpen ook de natuurlijke bacteriën om het water verder te reinigen. Tot slot wordt het water opgepompt naar een laatste bovengrondse filterfase, waar de laatste onzuiverheden zich afscheiden, met kraakhelder water als resultaat. Met een goed functionerend biologisch systeem kan tot wel 95% van het water worden gefilterd en hergebruikt.

Twee techniekers van TSG Wash die een roll-over plaatsen.

TSG staat voor u klaar!

Door regen- en stadswater slim te hergebruiken, bespaart u niet alleen op kosten, maar draagt u ook actief bij aan een duurzamere toekomst én voldoet u aan alle wettelijke eisen. Onze experts helpen u bij iedere stap: van een leeg terrein tot een volledig uitgeruste wasplaats.

You are using an outdated browser . Please upgrade your browser to improve your experience.

To upgrade your browser we refer you to:

browsehappy.com Close