De transitie richting een duurzame toekomst wordt door Europa fel gestimuleerd. De laadpaalverplichting die vanaf 1 januari 2025 van kracht gaat, is een belangrijke stap in die richting. Deze nieuwe laadpaalverplichting zal invloed hebben op heel wat bedrijven, maar de vraag is of uw bedrijfspand onder deze nieuwe wetgeving valt. In dit artikel gaan we dieper in op de details, zodat u precies weet wat deze laadpaalverplichting voor uw bedrijf betekent.
Laadverplichting sinds 11 maart 2021
Sinds 11 maart 2021 geldt er in Vlaanderen al een laadpaalverplichting voor nieuwe bouwprojecten en grote renovaties van niet-residentiële gebouwen. Bedrijven die na 11 maart 2021 een omgevingsvergunning hebben aangevraagd, zijn verplicht om minstens 2 oplaadpunten te voorzien wanneer ze meer dan tien parkeerplaatsen hebben. Daarnaast moesten ze ook infrastructuur voor leidingen voor minstens één op de vier parkeerplaatsen om oplaadpunten in later stadium te kunnen installeren. Dit was de eerste stap richting een duurzame mobiliteit en het ondersteunen van zero-emissie transport.
Uitbreiding naar bestaande bedrijfsgebouwen vanaf 2025
De verplichting om laadpalen te installeren wordt vanaf 1 januari 2025 uitgebreid naar bestaande niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen met meer dan 20 parkeerplaatsen. Deze laadpaalverplichting geldt voor gebouwen zoals kantoren, winkels, scholen, industriepanden …. Concreet moet de parking over minstens twee laadpunten beschikken. Hierbij maakt het niet uit of de parkeerplaatsen door werknemers, klanten of bezoekers worden gebruikt; het gaat om de totale capaciteit.
Technische vereisten
De laadpalen die worden geïnstalleerd, moeten voldoen aan specifieke technische eisen:
-
Laadvermogen
Het laadvermogen moet minimaal 3,7 kW zijn.
-
Connectoren
Er moet gebruik worden gemaakt van een Type 2-connector voor wisselstroom (AC) of een Combo 2-connector voor gelijkstroom (DC).
-
AREI
Alle laadpalen moeten gekeurd zijn door een erkend orgaan conform het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Sancties indien u deze nieuwe laadpaalverplichting niet naleeft
Het niet voldoen aan de nieuwe regelgeving kan leiden tot aanzienlijke boetes. Bedrijven die niet in orde zijn, riskeren de volgende boetes:
- 2.000 euro per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen.
- 1.000 euro per parkeerplaats indien er geen laadinfrastructuur is voorzien voor toekomstige oplaadpunten.
Meer specificaties kunt u raadplegen via deze link.
Verschillen in Waalse en Brusselse gewesten
Deze laadpaalverplichting en tijdslijnen zijn in de Waalse en Brusselse gewesten anders. Bestaande bedrijven die in meerdere gewesten actief zijn, dienen de lokale regelgeving te raadplegen om aan de specifieke eisen te voldoen.
-
Brussels gewest - parkings van handelszaken en openbare parkings
Vanaf 1 januari 2025 moet minstens 5% van het aantal parkeerplaatsen voorzien zijn van 2 laadpunten.
-
Brussels gewest - parkings van kantoren
Vanaf 1 januari 2025 moet minstens 10% van het aantal parkeerplaatsen voorzien worden van 2 laadpunten.
-
Waals gewest
Voor parkeerterreinen met meer dan 20 parkeerplaatsen moet minimaal één laadpunt voorzien worden. Daarnaast moet er infrastructuur worden aangelegd voor minstens 20% van de parkeerplaatsen om later eenvoudig extra laadpunten te kunnen plaatsen.
Uw project in kaart brengen? Onze experts helpen u verder!
Voorbereiding op verandering
TSG staat voor u klaar!
Voordat u haastig aan de slag gaat met de transformatie van uw parking, is het essentieel om eerst grondig te overwegen wat deze laadpaalverplichting voor uw bedrijf betekent. Werk samen met een specialist in laadoplossingen die de technische en wettelijke vereisten in kaart brengt. Bovendien is het belangrijk om vooruit te denken. Indien u op korte termijn gaat uitbreiden of renoveren, is het belangrijk om dit te integreren in uw plannen. Bij TSG staan wij klaar om u te helpen met deskundig advies en oplossingen die aan de nieuwe wetgeving voldoen. Samen zorgen we ervoor dat u volledig voorbereid bent op 2025 en verder.