Elk bedrijf, ongeacht de sector of grootte, staat voor een cruciale uitdaging: de energietransitie met het oog op een duurzamere toekomst. Nieuwe Europese wetgevingen dwingen organisaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bewuster om te gaan met energie. TSG speelt hierin een cruciale rol door geïntegreerde infrastructuurprojecten te implementeren, te construeren en te beheren.
Over TSG Power
TSG heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan en is geëvolueerd naar een bedrijf dat naast de gekende activiteiten zoals TSG Retail en TSG Fleet zich ook focust op nieuwe technologieën en energiebronnen met de business units TSG Charge en TSG Power. TSG Charge ontwerpt, plaatst en onderhoudt AC- en DC-laadinfrastructuur, terwijl TSG Power instaat voor de implementatie en installatie van energieopslagsystemen.
“Wij zorgen voor het totale plaatje, van A tot Z en creëren krachtige en coherente energiesystemen die bedrijven in staat stellen om optimaal te anticiperen op de fluctuerende energiemarkt.”
Een versnelling hoger met TSG Power
Senne Potters, BESS Sales Engineer bij TSG, benadrukt de gezamenlijke groei van elektrisch laden en energieopslag: “Met de Vlaamse overheid die investeringen in elektrische voertuigen stimuleert en verschillende steden die beperkingen opleggen met Lage Emissie Zones, merken we dat de vraag naar elektrisch transport stijgt. Hierdoor winnen smart gridoplossingen en batterijen op hun beurt aan populariteit. Als all-in-one partner hebben we hierop ingespeeld door onze BESS-expertise uit te breiden via de business unit, TSG Power. Op deze manier kunnen onze klanten rekenen op een volledige energie-integratie tussen de diverse infrastructuren.”
Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is S’Jegers, een bekende speler in de transport- en logistieke sector. TSG zal hier binnenkort de volledige energie-integratie verzorgen en construeren, waaronder laadinfrastructuur, een hoogspanningscabine en een industriële batterij van 4MWh.
“De vraag naar energieopslag neemt zeer snel toe. Meer marktonafhankelijk worden is altijd een voordeel in een steeds duurdere energiemarkt. Bovendien evolueert de BESS-technologie, met nieuwe ontwikkelingen zoals de grafeenbatterij, wat een veelbelovende recycleerbare en efficiënte opslagmethode is.”
Batterijen spelen slim in op energie-uitdagingen
Senne Potters identificeert cruciale uitdagingen waarop batterijen een antwoord bieden: “Het elektriciteitsnet moet de snelle groei van bedrijven en de e-mobiliteit kunnen volgen. Met TSG Power bieden we energieopslagsystemen die fungeren als een slimme buffer. Hierdoor blijft het net stabiel en kan in sommige gevallen een kostbare netverzwaring bij de installatie van laadinfrastructuur, warmtepompen en andere energie-intensieve apparaten worden vermeden.”
Batterijen vanuit economisch standpunt
Met BESS kunnen bedrijven energie opslaan en strategisch verhandelen op de EPEX-markt. Door energie strategisch in te kopen wanneer prijzen laag zijn en deze vervolgens terug te leveren aan het net op momenten dat de elektriciteitsprijzen pieken, kunt u de prijsschommel optimaal benutten. “Op deze manier verlaag je niet alleen je energiekosten, maar maak je zelfs van je batterij een inkomstenbron.”
Bovendien worden bedrijven sinds 2023 belast op hun piekverbruik. Laadinfrastructuur, warmtepompen en andere energie-intensieve apparaten kunnen tot hoge pieken leiden en dus hogere energiekosten veroorzaken. “Bedrijven die bijvoorbeeld implementatie van laadinfrastructuur overwegen, dienen rekening te houden met de grote hoeveelheid benodigde elektriciteit waarvoor vaak een netverzwaring noodzakelijk is”, legt Senne uit. “Vooral snelladen kan flinke pieken veroorzaken. Met een batterij kunnen we deze afvlakken en opgeslagen stroom optimaal benutten.”
Batterijen vanuit ecologisch standpunt
Bedrijven die al beschikken over zonnepanelen en/of windmolens kunnen met een BESS hun overtollige groene stroom opslaan voor later gebruik, in plaats van deze tegen een lage vergoeding terug te leveren aan het net. Bovendien zal dit injectietarief evolueren naar een systeem waarin injectie juist kosten met zich mee zal brengen.
De slimme schakel
“Een batterij gaat verder dan enkel de plaatsing ervan; een Energie Management Systeem (EMS) is een essentieel element dat niet kan onderbreken. Het EMS monitort de diverse energieverbruikers zoals laadpalen en energieopwekkers zoals zonnepanelen of windmolens. Dit zorgt voor een optimale aansturing en een efficiënt energieverbruik”, licht Senne toe. “Dankzij automatisering wordt energie slim verdeeld en worden solarinstallaties op de juiste momenten in- of uitgeschakeld, zodat je kosten bespaart.”
TSG, uw partner in deze energie-integratie
Iedere sector staat voor grote veranderingen en TSG staat klaar om hen hierin te ondersteunen. Met de gecombineerde expertise van TSG Charge en TSG Power biedt TSG een geïntegreerde aanpak, waarbij laadoplossingen, PV-panelen, windmolens en industriële batterijen naadloos op elkaar aansluiten.
TSG levert zowel sleutel-op-de-deurprojecten als maatwerkoplossingen. Van netaansluiting en vergunningen tot keuringen – de experts van TSG nemen het volledige traject uit handen. “Bovendien kan je na aankoop ook nog eens rekenen op onze 24/7 service, ondersteund door onze professionele en vakkundige technici en monteurs die permanent worden bijgeschoold en gecertificeerd zijn.”